Novigrad

Novigrad je antički gradić smješten na poluotoku na zapadnoj obali Istre, točno na pola puta između Umaga i Poreča. Razvio se na otočiću koji je u 18. stoljeću spojen s kopnom. Sačuvao je srednjovjekovnu mrežu ruševina, palača, zidina i kula s kojih se branio.

Sva godišnja doba u Istri idealna su za vožnju biciklom zelenim istarskim krajolicima. Uzbudljiva brdska vožnja odvest će vas u unutrašnjost Istre i otkriti vam utvrđene gradiće na brežuljcima – Motovun, Grožnjan, Sveti Lovreč – svaki sa svojom pričom i bogatom poviješću.

Rijeka Mirna ulijeva se u more nadomak Novigrada i tvori jedinstveni ambijent u kojem se spajaju Jadran, najveća istarska rijeka, zelenilo i istarski kamen.

Otočni nacionalni park Brijuni nekoć je bio rezidencija jugoslavenskog predsjednika Tita, u kojoj je ugostio brojne zvijezde ondašnjeg jet-seta, a danas privlači mnoge putnike.

Područje današnjeg Novigrada bilo je naseljeno već u antička vremena, o čemu svjedoče brojni spomenici i arheološki lokaliteti. U pisanim dokumentima Novigrad se spominje kao Neapolis u VII. st. odnosno kao Civitas Nova u IX. st., a od XII. st. u crkvenim izvorima kao Emona, Emonia, Aemonia. Svoju renesansu grad doživljava od VIII. do IX. st. kada kao sjedište franačkog kneza Ivana postaje polazištem prodiruće feudalizacije i time se uključuje na pozornicu evropske kulture. Zbog čestih ratova i zaraznih bolesti, grad doživljava u razdoblju XVI-XVII. st. svoju stagnaciju, kad je gotovo opustio. Prolazeći kroz razdoblja bizantske (VI-VII. st.), franačke (VIII-IX. st.), njemačke (X-XII. st.), mletačke (1270-1797), napoleonske (1805-1813), austro-ugarske (1814-1918) i talijanske (1918-1943) uprave, prilagođavao se danim situacijama. Svako razdoblje ostavljalo je svoje nijeme svjedoke, koji danas čine bogatu kulturnu baštinu novigradskog areala.

Ljepota, tradicija, kulturno-povijesna baština, očuvano more i priroda, blizina evropske granice, šarm malog mjesta, zanimljive ljetne manifestacije, svo bogatstvo mediteranske eno-gastro ponude… samo su neki od aduta novigradskog turizma koji pomažu da ovaj grad privlači brojne goste. Tome svakako treba pridodati i tradicionalnu gostoljubivost ovih krajeva, koja je u Novigradu kao malom mjestu još dodatno pospješena.