Poreč

Drevni rimski grad Poreč ( Parentium u rimsko doba ) i njegova okolica, je u cijelosti posvećen ljetnom turizmu. Poreč je u sredini velikog sustava turističkih naselja koja se protežu na sjever i jug duž zapadne obale Istre . Najveći je Zelena Laguna , uz cijeli niz objekata i smještaja . Mnogi pojedinci, timovi i reprezentacije u različitim sportovima odabiru Poreč za kondicijske pripreme, a sportska ponuda zadovoljava i najzahtjevnije turiste rekreativce.

Iako je idealno mjesto za sportski turizam zbog svog šireg spektra sportske ponude , također posjeduje Svjetsku baštinu sa mješovinom gotike , romanitke i baroknih zgrada , dobro razvijenu turističku infrastrukturu i netaknutu istarsku unutrašnjost. Također je središte Istre u posljednjih nekoliko godina  sa sve više mladih posjetitelja iz svih krajeva Europe i šire .

Želite li do grada ili natrag vlakom, zaustavite se i sačekajte ga na stanici turističkog vlaka koji vozi od Zelene lagune do grada i natrag duž Šetališta Antuna Štifanića. U hladovini borova danju, ali i na svježem morskom zraku možete šetati i noću zahvaljujući osvjetljenoj šetnici. U ljetnim mjesecima možete se okrijepiti u nizu lokala i barova, predahnuti na klupicama ili zaigrati na sportski terenima uz šetalište.  Od hotela Plavi stepenište vodi na brijeg s kapelom sv. Nikole sa zvonikom. Do vrha brijega protežu su 173 stepenice s odmorištima i rasvjetom, a s vrha zvonika pruža se odličan panoramski pogled. Prema svom trenutnom prebivalištu možete krenuti i s gradske rive prema plovidbenom redu redovne brodske linije koja vas sa stajanjima prevozi do Zelene lagune.

Ako se vaš odabrani smještaj nalazi na sjevernoj strani grada, možete se, do centra, prošetati, odvesti rolama ili sjesti u vlak. Vlakom je povezana cijela sjeverna porečka obala od hotela Luna do uvale Peškera pa se njime možete i vratiti. Cijelom dužinom šetališta brojni su punktovi za okrjepu te velika ponuda raznovrsnih sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Šetnju porečkom  starogradskom jezgrom možete započeti s Trga Slobode ulazom u Decumanus pa dalje uličicama krenuti u istraživanje gradskih znamenitosti. S druge strane, ulaskom na porečki lungomare ili Obalu Ante Šonje pružat će vam romantični pogled na sjevernu stranu Poreča, uvalu Peškera, naselje Pical i Materada. Svoju šetnju nastavite Obalom Matka Laginje do gradske rive odnosno Obale maršala Tita obujmivši tako, izvan nekadašnjih starih zidina, cijelu porečku staru jezgru.