Pula

Pulska povijest započinje mitom o Argonautima i potrazi za zlatnim runom, preko Histra, Rimljana i Mletaka, središnje austrijske luke, sve do današnjeg modernog, najvećeg kulturnog i gospodarskog središta Istre. Razni slojevi povijesti ispleli su jedinstveno urbano tkivo gdje rimski hramovi prkose baroknim palačama, ranokršćanske crkve stoje nasuprot austrijskim vilama, a ostaci srednjovjekovnih zidina ispresijecani su antičkim gradskim vratima.

Arena je  jedan od najsačuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu, najznačajniji pulski spomenik, alfa i omega uspomena iz Pule! Arena, borilište gladijatora i lavova, svojedobno je mogla primiti 25000 gledatelja. To je impozantno zdanje koje se doživljava s oduševljenjem, veličanstvena povijest koju možete vidjeti, dotaknuti, doživjeti, gdje se danas održavaju samo najveći kulturni programi. Građevina od koje započinje i ispred kojeg završava svaki obilazak grada – Arena – najpoznatiji je i najznačajniji pulski spomenik u kojemu su svojevremeno priređivane borbe gladijatora. Gradnja Amfiteatra započela je tijekom 1. stoljeća za vladavine Cara Vespazijana te se podudara s početkom gradnje najveće i najpoznatije građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.

Izgrađena od domaćeg vapnenca, Arena pripada građevinama eliptičnog oblika s dužom osi od 130 i onom kraćom od 100 metara. Središnji dio ili borilište ravna je površina oko kojeg je sjedeći na kamenim stepenicama ili stojeći u galeriji u Rimsko doba 20.000 gledatelja promatralo borbe gladijatora. U Srednjem vijeku u Areni su priređivani viteški turniri i sajmovi, dok danas ima ulogu prostora predviđenog za održavanje ljetnih kulturnih manifestacija – od filmskog i konjičkog festivala do opernih i niza koncertnih nastupa tijekom kojih može ugostiti oko 5.000 gledatelja.

Mnoštvo prekrasnih historicističkih građevina okružuju pulsku luku i povijesnu jezgru. Kamo god krenuli, shvatit ćete da su bogata povijest i kultura upravo ovdje savršena scenografija za vrhunske glazbeno-scenske spektakle. Koncerti, opere, baleti, kazališni i filmski festivali, mala i velika svakodnevna iznenađenja na pulskim ulicama i trgovima – sve je to tek dio onoga što u Puli nećete propustiti.

Tek desetak kilometara sjeverno od Pule slikoviti istarski gradići Vodnjan-Dignano i Fažana-Fasana ukazuju vam se u svoj svojoj ljepoti. Kamene kućice i impozantni zvonici odaju vam mirnoću prošlih vremena koje se jednostavno ne možete nauživati. A kad odavdje pogledate prema moru, ugledat ćete otočje Brijuni, jedinstveni nacionalni park u kojemu se iznimni povijesni spomenici stapaju s kultiviranim pejzažem obogaćenim florom i faunom sa svih krajeva svijeta.

Ako ste pak krenuli desetak kilometara južno od Pule, doći ćete do predivnog mirnog zaljeva s arhipelagom otočića i slikovitog gradića Medulina-Mdolino. Savršeno čisto more, bogata ponuda i ugodna klima čine Medulin-Medolino jednim od najljepših istarskih turističkih odredišta za obiteljski odmor. S druge strane Medulinskog-Medolino zaljeva su Pomer i Premantura, nekoć mjesta težaka i ribara, a danas turistička mjesta, vrata kroz koja ćete ući na najjužniji dio Istre, Rt Kamenjak, prirodni rezervat i jedno od onih čuda koje samo priroda zna i može stvoriti. Divljina, ali pitoma!