Umag

Područje Umaga bilo je nastanjeno već u osvit ljudske civilizacije. Pretpovijesne gradine sagrađene na okolnim uzvisinama nijemi su svjedoci toga razdoblja. O podrijetlu toponima Umag (latinski Humagum), prevladavaju podijeljena mišljenja; prema nekim etimolozima toponim potječe od keltskoga “magus” što je označavalo obrađeno polje, stopljeno s kasnijim latinskim “humus” (lat. plodno zemljište), stoga je Humagum vjerojatno povijesna mutacija prvobitnog imena.

 

 

Stari je Umag-Umago smješten na malom poluotoku (nekada otoku) na sjeverozapanjoj obali Istre. Podignut je na temeljima rimskih arheoloških ostataka te je sačuvao mrežu uskih uličica i srednjovjekovnu urbanu strukturu. Već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom.

Novi se Umag-Umago proteže uglavnom duž obale od Katora prema Novigradu, na kojem su potezu smješteni njegovi glavni turistički kapaciteti.

Uz Umag-Umago su poznate još posebno dvije turističke destinacije. Savudrija-Salvore, sa svojim najstarijim zidanim svjetionikom na hrvatskom Jadranu (1826.) i Lovrečica kao mirna oaza obiteljskog odmora. Svojim zamljopismin položajem Umag-Umago je prvi turistički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz Europe od koje su na svega desetak kilometara udaljene europske autoceste.

Umag-Umago je i prvi nautički ulaz/izlaz Hrvatske u/iz središnje Europe i smješten je u turistički atraktivnom zaljevu gdje se nalazi jedna od najprestižnijih ACI marina s plavom zastavom, koja je samo jedna od jedanaest plavih zastava kojima se ponosi Umag-Umago kao turistička destinacija.

Turistički mini vlak povezuje Umag-Umago s Katorom gdje se nalazi rimsko arheološko nalazište.